Hoppa till innehåll

Hovslagare

YH Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske

Helfart-skolförlagd, 600 poäng

Hovslagare  600 YH-poäng

För dig som vill arbeta professionellt som yrkesverksam hovslagare, kunna ansöka till Jordbruksverket om en godkänd behörighet och även avlägga branschens gesällprov, då har vi utbildningen för dig. BYS hovslagarskola i Skara har anor från 1700-talet, Sveriges äldsta hovslagarskola. Först i Sverige att bli certifierad av EFFA, den Europeiska hovslagarfederationen (European Federation of Farriers Association).

Hovslagarskolan i Skara bedriver sin utbildning dels i smedjan på Axevalla Travbana samt i den gamla hovslagarskolans lokaler på Veterinärkliniken i Skara. De praktiska och teoretiska skolförlagda delarna utgör hälften av tiden (60 veckor). Utbildningen omfattar alla förekommande moment som hovslagaren arbetar med. Vi lägger oss vinn om att den studerande får rätt hjälp med att ergonomiskt anpassa t ex verktyg samt får pröva på olika metoder för verkning, olika fabrikat av skor samt metoder för skoning, hovsjukvård/sjukbeslag mm. Skolan har också en kundkrets bestående av olika typer av hästar knuten till sig.
De teoretiska föreläsningarna sker i samverkan med erfarna veterinärer.

De skolförlagda delarna varvas med LIA (Lärande i arbete) som utförs hos yrkesverksam hovslagare med lämplig behörighet, kunskap och kompetens. Halva utbildningen utgörs av LIA (60 veckor). De 120 veckorna genomförs sammanhängande förutom 3 veckors uppehåll på somrarna mellan åk ett, två och tre.

Här utbildar du dig i "hjärtat" för svenskt hovslageri, i en miljö som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär. Utbildningen är utvecklad i nära samarbete med branschen, internationellt konkurrenskraftig forskning, vetenskap och beprövad erfarenhet.

Förkunskapskrav

Behörighet till yrkeshögskolan

I 3 kap 1 § förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan och med ändringar som hör ihop med Förordning om ändring i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (SFS 2011:110) anges att behörig att antas till utbildningen är den som
1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Särskilda förkunskaper

Antagningsprov kommer att genomföras v.22 den 1-3 juni 2022 för behöriga sökande Att bifoga till din ansökan:
Reell kompetens
Om du saknar en viss del av behörigheten, men anser att du har motsvarande kunskaper genom arbete eller annan utbildning så kan du söka på reell kompetens.
Då behöver du i ansökningens del 2 Bilagor ladda upp de dokument som styrker dina kunskaper och namnsätta bilagan som reell kompetens. Dokumenten anses styrkta om de är vidimerade av den part som intygar din reella kompetens. 
Du behöver även i ansökningens del 2 Behörighetsprövning kryssa i rutan för att du vill bli bedömd utifrån reell kompetens.

 

Ämnes-/kursplan

KURSPAKET

Bilaga

Anmälningskod

BYSHOVH22

Skolform

Yrkeshögskoleutbildning

Kurser (12 st)

  • Arbetsmiljö och ergonomi (HOV10AE)
  • Examensarbete (HOV15EX)
  • Företagande och affärsplan (HOV20FA)
  • Fördjupad hästkunskap (HOV20FH)
  • Föl och unghästar (HOV20FU)
  • LIA (HOV300LIA)
  • Hovvård 4 (HOV30HV4)
  • Hovsjukdomar och hovreparationer (HOV45HH)
  • Hovvård 1 (HOV45HV1)
  • Hovvård 2 (HOV45HV2)
  • Hovvård 3 (HOV45HV3)
  • Smittskydd och lagstiftning (HOV5SL)

0 Starter

  • Det finns inga starter att ansöka till.