Hoppa till innehåll

Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar

YH Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske

Helfart-distans, 200 poäng

Utbildningen Verksamhetsledare i hästrelaterad näring är på heltid på distans under ett år. Under året anordnas totalt 14 klassträffar á tre dagar per tillfälle, 5-7 tillfällen av dessa är platsförlagda i Skara, övriga digitala. Vid träffarna har du föreläsningar med spetskompetens ur hästnäringen, studiebesök på stora som små företag i hela hästsektorn, redovisning av uppgifter, workshops och mycket inspiration till eget arbete. Du får möjlighet att bygga starka nätverk för framtiden i din klass och genom möten med personer/företag under utbildningens gång. Till utbildningen söker sig personer från hela hästnäringen, man får en bred inblick och inspiration av varandra. Mellan träffarna sker kontakten med lärare över internet. 

Biologiska Yrkeshögskolan har anordnat utbildning för att driva verksamhet i hästnäringen sedan 1998. Många studenter har fått hjälp på vägen till nya tjänster i hästsverige eller att utveckla eller starta egna hästföretag.  

Den svenska hästnäringen har stor utvecklingspotential men står också inför utmaningar. Med rätt kunskap kan du starta eller utveckla en verksamhet så att den blir långsiktigt hållbar och attraktiv att arbeta i.

Under utbildningen läser du kurser som ger dig verktyg att analysera verksamheten och planera driften av en hästverksamhet. Kurserna har hästen som gemensam nämnare men fokus ligger på att driva näring. Ämnen utbildningen tar upp är t ex entreprenörskap, kommunikation, arbetsmiljö, verksamhetsutveckling, funktionella arbetsplatser, ledarskap, ekonomi, innovation och digitalisering, hållbar hästnäring, hästunderstödda insatser. Ditt examensarbete består i att göra en verklig eller fiktiv affärsplan för en befintlig eller nystartad verksamhet. 

Förkunskapskrav

Behörighet till yrkeshögskolan

I 3 kap 1 § förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan och med ändringar som hör ihop med Förordning om ändring i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (SFS 2011:110) anges att behörig att antas till utbildningen är den som
1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Särskilda förkunskaper

Att bifoga till din ansökan: Reell kompetens
Om du saknar en viss del av behörigheten, men anser att du har motsvarande kunskaper genom arbete eller annan utbildning så kan du söka på reell kompetens.
Då behöver du i ansökningens del 2 Bilagor ladda upp de dokument som styrker dina kunskaper och namnsätta bilagan som reell kompetens. Dokumenten anses styrkta om de är vidimerade av den part som intygar din reella kompetens. 
Du behöver även i ansökningens del 2 Behörighetsprövning kryssa i rutan för att du vill bli bedömd utifrån reell kompetens.

Ämnes-/kursplan

KURSPAKET

Bilaga

Anmälningskod

BYSVHNH22

Skolform

Yrkeshögskoleutbildning

Kurser (8 st)

  • Hästunderstödda insatser (VHN15HI)
  • Företagsekonomi och redovisning/bokslutsanalys (VHN20FR)
  • Arbetsliv och ledarskap (VHN25AL)
  • Hästanläggningar och arbetsmiljö (VHN25HA)
  • Hållbar hästnäring, innovation och digitalisering (VHN25HID)
  • Affärsplan (VHN30AP)
  • Entreprenörskap, kommunikation och värdskap (VHN30EKV)
  • Verksamhetsutveckling och organisation (VHN30VO)

0 Starter

  • Det finns inga starter att ansöka till.