Hoppa till innehåll

Hovslagare - Kvalificerad Tilläggsutbildning

YH Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske

Deltid-Distans, 200 poäng

Hovslagare kvalificerad tilläggsutbildning 1 år, 200 YH-poäng, Deltid 75 %

Jobbar du redan som hovslagare och vill kunna ansöka till Jordbruksverket om en godkänd behörighet? Ta nästa steg med vår kvalificerade tilläggsutbildning och fördjupa din hovslagarkompetens.
Den kvalificerade tilläggsutbildningen för yrkesverksamma hovslagare är en vidareutbildning som ska leda till att du kan bredda och fördjupa din egen kompetens inom yrket. Utbildningen leder också till att du ska kunna ansöka till Jordbruksverket om en godkänd behörighet för hovslagare och därvid ha kunskaper och kompetens för att arbeta inom yrkesgruppen djurhälsopersonal.
Utbildningens innehåll baseras på vetenskap och väl beprövad erfarenhet och samverkan sker med veterinärer med spetskompetens inom hovrelaterade områden, biomekanik, anatomi, fysiologi, hovsjukvård med mera.

Utbildningens upplägg
Utbildningens upplägg är baserat på att du som yrkesverksam hovslagare ska kombinera det egna företagandet med kompetensutveckling. Undervisningen sker både på plats i skolan och ute i externa stallar samt i din egen verksamhet. Den externa undervisningen ger en utveckling av det egna nätverket. Du får möjlighet att arbeta och studera den högpresterande hästen i dess rätta miljö. Du får arbeta med professionella hästmänniskor och ta del av deras erfarenhet och kunskap där vikten av god hovvård står i centrum.
  

Förkunskapskrav

 Behörighet till yrkeshögskolan

I 3 kap 1 § förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan och med ändringar som hör ihop med Förordning om ändring i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (SFS 2011:110) anges att behörig att antas till utbildningen är den som
1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. 

Särskilda förkunskaper

Bifoga till din ansökan, använd bifogade intygsmallar
Reell kompetens
Om du saknar en viss del av behörigheten, men anser att du har motsvarande kunskaper genom arbete eller annan utbildning så kan du söka på reell kompetens.
Då behöver du i ansökningens del 2 Bilagor ladda upp de dokument som styrker dina kunskaper och namnsätta bilagan som reell kompetens. Dokumenten anses styrkta om de är vidimerade av den part som intygar din reella kompetens. 
Du behöver även i ansökningens del 2 Behörighetsprövning kryssa i rutan för att du vill bli bedömd utifrån reell kompetens.

 

Ämnes-/kursplan

KURSPAKET

Bilaga

Anmälningskod

BYSHOVKH21

Skolform

Yrkeshögskoleutbildning

Kurser (6 st)

  • Smittskydd och lagstiftning (HOVK10SL)
  • Examensarbete (HOVK20EX)
  • Balansering och korrigering (HOVK30BK)
  • Fölkorrigering (HOVK30FK)
  • Hovreparationer och hovsjukdomar (HOVK40HH)
  • Fysiologisk skoning fördjupning (HOVK70FSF)

0 Starter

  • Det finns inga starter att ansöka till.